středa 2. prosince 2015

Jak mi chtěli přebarvit gauč

Jak spolehlivě naštvat svého uživatele.

Před nějakým časem jsem si pořídil modrý gauč. Líbil se mi, postavil jsem si ho doma proti knihovně a několikrát týdně na něm sedával.
A pak jednou, zrovna když jsem se na něj chtěl posadit s knížkou, se zablesklo a přede mnou se zjevili dva chlápci s plechovkami a štětci.
"Kdo jste a co tady děláte?" zeptal jsem se překvapeně.
"Ále, nenechte se rušit, milej pane. My jsme vám akorát přišli přebarvit tenhlecten gauč na hnědo," odpověděl starší z nich rozšafně.
"Moment, moment! Já mám modrý gauč a chci, aby takový zůstal. Nepotřebuju a nechci žádnou hnědou!"
Chlápci se zatvářili otráveně, ale nasadili konejšivý tón: "Milej pane, vodteďka budou všechny tyhle gauče hnědý. Rozhodnutí z centrály, víme? Taky nám to ulehčí práci - třeba když někdo zavolá, že si na ten gauč rozlil pivo, budem vědět, jak ho z tý hnědý barvy co nejlíp dostat. Samý výhody pro vás, no co říkáte?"
"Říkám 'Ne'. Ne teď. Teď si chci číst. Přijďte jindy, já si to mezitím promyslím," odvětil jsem s rozhodným výrazem.
"Tak víte co?" neskrývali ti dva už ani trochu své opovržení: "Buď budete mít gauč hnědej, nebo žádnej! Tadyten vám teď zaplombujem a vy si na ňho nesednete, dokavaď nepřijdete k rozumu."
A jak řekli, tak udělali.


Drazí autoři aplikací, se mnou to jde často po dobrém. Můžete mě na aktualizace upozornit a být připraveni i na možnost, že zrovna teď na ni nemám náladu nebo podmínky. Ono by ve většině případů stačilo i chvíli počkat, až tu náladu a podmínky mít budu a aktualizace si pustím sám!
Když mi ale najednou vaše aplikace přestane fungovat a snaží se mě výše uvedenou hláškou k aktualizaci donutit, dosáhnete jediného: odinstaluju ji a najdu si nějakou jinou, jejíž autoři na mě nebudou taková svinstva zkoušet.

S pozdravem
váš uživatel.

4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Jako vývojář i jako uživatel všechny tlačím do nejnovějších verzí. Důvody, proč ti chci obvykle vyměnit modrý gauč za hnědý:

    - Zjistilo se, že modrý gauč byl rakovinotvorný a skrz něj se do tvého bytu může teleportovat zloděj.
    - Časem si na tvůj modrý gauč nikdo nesedne a s nikým si na něm nepokecáš. Prostě neslyšíš ostatní, co na něm sedí, co říkají.
    - Hnědé gauče se továrně vyrábějí snadněji a rychleji, součástky do něj jsou levnější a snadněji dostupné.
    - Hnědý gauč si líp rozumí se stolkem a televizí v tvém obýváku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, situace ze screenshotu je prasárna, měla by fungovat i zpětná kompatibilita, po nějakou rozumnou dobu. Jak se serverovým API, tak se starší verzí systému.

      Vymazat
    2. Všimni si, Ondro, že aktualizace jako takové nezpochybňuju. Ale když si otevřu appku v tramvaji a zjistím, že si ji teď nespustím? To by bylo ospravedlnitelné snad maximálně u nějaké bankovní aplikace, kde by existovala kriticky vysoká šance, že jejím příštím použitím v této verzi přijdu o peníze na účtu.

      Vymazat