neděle 30. listopadu 2014

Stokrát nic umořilo Lízátko

Pár důvodů, proč z Androidu 5.0 fakt neskáču radostí.

Nedávno došlo v mém mobilně telefonním životě k významným změnám. Nejdříve jsem nedobrovolně přišel o svůj Padfone 2, který jsem k naprosté spokojenosti používal od loňského ledna, a po pár dnech bivakování v náhradním mobilu si pořídil Nexus 5. A sotva jsem si na nový přístroj začal zvykat a dolaďovat jeho nastavení k obrazu svému, zaklepal na jeho dveře Android 5.0 Lollipop. Pustil jsem ho dál. A pak už se jen divil.

Jistě, každá změna s sebou nese obvyklé UX zábavy: pátrání, kde se teď zapíná a vypíná wi-fi, kde se nastupuje do letadla etc. Proti těmhle věcem vcelku nic nemám, inženýři zkoušejí, jestli to takhle nebude lepší a člověk bojuje jen proti síle zvyku. Když uživateli nepřibude práce nebo neubude funkčnost, nic se neděje.

A vedle toho s sebou může změna přinést záležitosti zcela pekelného charakteru. A zrovna můj kdysi tak oblíbený Google je na tohle v poslední době specialista, což dokázal i na novém Androidu.
Následuje několik věcí, které mě na novém systému dohánějí k šílenství:

Zamykací obrazovka
Jedna z novinek, kterými se Google obzvlášť ohání, je zobrazování zpráv z notifikační lišty přímo na zamykací obrazovce. Někdo z toho může mít radost a budiž mu to přáno; mně se to nelíbí. Jednak nepotřebuju svítit do světa všechny zprávy a upozornění, co jsem dostal a ještě si nepřečetl, jednak to vypadá šíleně neesteticky (a jako bonus viz níže Material design).
Když se mi to nelíbí, jaké mám možnosti? Jednu: můžu si na lockscreen ty notifikace vypnout. Úplně. Systém z minulých verzí Androidu, kdy by mi nahoře na displeji svítily příslušné ikonky ("Nová SMS", "Nový mail" atd.), prostě nastavit nejde. Šmytec.
Jak se stalo (nejen) u Google smutnou tradicí, nijak se nemyslelo na ty, kteří žhavou novinku nechtějí a nepotřebují. Přitom si neumím představit, čemu by v konceptu Lollipopu vadilo uživateli tuhle možnost ponechat. Fakt nedík.

Powerbutton menu
Nejdřív jsem si myslel, že je to špatný vtip, ale asi to mysleli vážně. Menu, které naskočí po podržení aktivačního tlačítka, obsahuje přesně jednu položku: "Vypnout". Jako fakt.


Žádný restart, režim letadlo, vypnutí zvuků jako v předchozích verzích. Restart má zjevný workaround, telefon prostě vypnete a znovu zapnete. Režim letadlo jde aktivovat v rychlém nastavení, je to méně pohodlné, ale funkční. Ale doteď jsem nepřišel na způsob, jak jedním kliknutím svůj telefon ztlumit! Proč?!

Zpomalení
Nexus 5 je skutečně nadupaný přístroj a kdybych ho dostal už s Lízátkem, nejspíš bych to ani nezaznamenal. Ale předtím jsem několik dnů jel na Androidu 4.4 a byl okouzlen bleskovými reakcemi telefonu. Subjektivně jsou teď tyto znatelně horší, i když v mém případě pořád slušně použitelné. Nevím ale, jakou radost budou mít z pětky majitelé modelů se slabšími střevy.


Material design
Pokus o redesign, dodáme systému svěžejší look, to všechno beru. A jako jo, nevypadá to úplně zle. Ocením pár vychytávek, přechody barev a reakce barvy notifikační lišty, v pořádku. Ale pár věcí nepobírám. Bílou barvu třeba. Majitelé dnešních výkonných smartphonů počítají výkon baterky na hodiny a Google to chce vylepšit tím, že v jeho aplikacích bude displej bíle zářit? A té bílé je opravdu hodně. Třeba telefonní seznam. Zleva doprava centimetr bílé, miniaturní (proč?!) kolečko s obličejem kontaktu, jméno. A bílá.


Jako bonus k tomuhle uspořádání panuje momentálně třeba v notifikační liště zábavný stav, kdy aplikace, které se už Material designu přizpůsobily, zobrazují notifikace černým písmem na bílém pozadí a ty druhé samozřejmě bílým písmem na černém. Což vypadá moc hezky třeba na té zamykací obrazovce. Tohle je ale snad jenom přechodná bolístka.


Zhasínání obrazovky
Může to znít jako nimrání se v nesmyslech, ale způsob, jakým mi teď zhasíná obrazovka, je s postupem času stále více iritující - jako když sedíte v autobusu vedle někoho, kdo si bubnuje prsty do opěrky a čas běží a běží... Z nějakého důvodu, zlomek sekundy předtím, než už ztlumená obrazovka zhasne, ji telefon rozzáří naplno. Prostě normální svit, ztlumený svit, BLIK, tma. Když to zaznamenáte třeba periferním viděním, váš první instinkt je "telefon si žádá moji pozornost". Skutečně to hrozně otravuje.
A taky postrádám ten hezký ("televizní", jak říkal Finwe) efekt zhasínání z minulé verze.

Nekompatibilita
Tohle je, pevně doufám, jenom přechodný stav, Android pětka je na světě krátce a autoři aplikací se snad brzo přizpůsobí. Ale některé aplikace teď nemůžu používat. Námatkou: widgety z Elixiru ani Volume Control neumí správně telefon ztlumit a zase zhlasit (viz výše), antispam Nevolejte.cz způsobil, že se mi nešlo dovolat, a musel jsem ho odinstalovat, jiné aplikace jako Droid Wifi Analyzer prostě hned po spuštění spadnou.

Tolik zhruba k mému dosavadnímu soužití s Lollipopem. Vím, že nová major verze každého produktu (natož tak komplexního jako je OS) mívá často mouchy. Koneckonců i Android 4.0 měl pár věcí nedotažených a celkem doufám, že verze 5.1 některé WTF věci napraví. A pokud ne, vkládám svou víru do komunity. Třeba výchozí launcher pětky jsem ani nezkoušel. Ten ze 4.4 byl tak špatný, že jsem přešel na Nova launcher a jsem spokojený. A když jsem spokojený, nepotřebuju měnit. Kdyby tuhle filozofii uživatele v Google pochopili, byl by svět zase o něco krásnější místo.

Žádné komentáře:

Okomentovat