středa 15. října 2014

Kde jsem to už jenom slyšel?

Jak velká podobnost skladeb je ještě čistě náhodná?

Nedávno jsme byli v Malostranské besedě na koncertě Krausberry. Bylo to mocné, mělo to šťávu, dědci jeli jako za mlada. U jedné písničky jsem se ale pořád zamýšlel, odkud jinud tu linku znám. Byla to tahle:

Krausberry, Horoskop. 1998

Pak jsem si konečně vzpomněl. Kdo jste se někdy hrabali packama v bahně na dně české hudební scény nebo jste navštívili České hrady (totéž), určitě jste natrefili na partičku, co si říká Mandrage:

Mandrage, Šrouby a matice, 2011

Od té doby se té písničky trochu bojím.



Vždycky si při takové příležitosti vzpomenu na svou oblíbenou WTF hudební výpůjčku. Na začátku byla tahle klasika od Mňágy:

Mňága a Ždorp, Měsíc, 1994

A k tomu máme další dar jednadvacátého století lidstvu, Rybičky 48, což jsou cool pankáči, co to dotáhli až do Bravíčka, a nepochybuju, že taky ometají výše zmíněné České hrady.

Rybičky 48, Zamilovaný/nešťastná, 2009

Pustit si to takhle po sobě je celkem sranda, nespa?



Říkáte si, tolik akordů zase na světě není a občas se holt zadaří? Tady bych rád připomněl, že před šesti lety vyhrál Jan Kalousek soud s Yardou ze Support Lesbiens na základě podobnosti skladeb:

Jan Kalousek, Chodím ulicí, 1994

a

Support Lesbiens, In Da Yard, 2002

Když z tohohle dokázal Kalousek vytřískat rozsudek a bolestné 200k + úroky, kolik by se asi povedlo vytrollit z těch výše zmíněných Mozartů?

Žádné komentáře:

Okomentovat