středa 20. ledna 2016

Ždímání suchého hadru aneb Takhle se Síla neprobouzí

Po dlouhých jedenácti letech znám konečně odpověď na otázku, jestli může něco překonat sadismus Lucasových prequelů. Jestli může být něco horšího, než midichloriany, Jar Jar Binks a Hayden Christensen. Ano, může.

Upozornění: text tohohle článku obsahuje spoilery.

Když jsem mířil do kina na nejnovější díl Hvězdných válek, netajil jsem se svými obavami. Od okamžiku, kdy Disneyové oznámili, že nehodlají respektovat komunitou uznávanou dějovou linii událostí, které následovaly po Bitvě u Endoru, jsem se bál, s jakým příběhem přijdou. Myslel jsem si, že budu mít zásadní problém s tím, že se děj odvíjí jinam, že neuvidím zfilmované postavy velkoadmirála Thrawna, Talona Karrda nebo Mary Jade. Nenapadlo mě, že hlavní problém bude v tom, jak strašně špatný ten film bude.

Jedna z hlavních postav sedmičky je tragikomický zloun, který by tak moc chtěl být nový Darth Vader, a tak zoufale mu to nejde. A úplně stejně dopadli tvůrci tohohle filmu, kteří tak moc chtěli natočit nové staré Hvězdné války.

Déjà vu útočí


Vybavíte si ten nevěřícný pocit, když před vašimi zraky v kině první Hobit zhusta recykloval scény z Pána Prstenů? Epizoda VII nezůstává pozadu a přichází s řadou neotřelých motivů, namátkou tu máme:
  • pouštní planetu, nepředstavitelný zapadákov s vlastními zákony, ze kterého se dá utéct jedině na palubě Millenium Falcona. Je prima, že je tento po ruce, protože na té planetě zrovna uvízl droid, v jehož paměti jsou kriticky cenné informace.
  • multietnickou hospodu, kde atmosféru dokresluje emzácká kapela.
  • tisíciletého mrňavého emzáka, který může hrdiny v pravou chvíli popostrčit správným směrem.
  • Sílu ovládajícího neurotika v černém oblečení a s maskou, který ovšem sám slouží vrchnímu zlounovi a má problematické rodinné vztahy.
  • (už třetí!) ultimátní zbraň určenou k ničení planet, (už potřetí!) zničenou zoufalým náletem v posledních sekundách kvůli zásadní chybě v zabezpečení.
  • a tak dále
Kolem toho všeho se motají staří známí pardálové z původní trilogie, aby vydrtili požadovanou kvótu známých hlášek.

Je tohle vykrádání sama sebe autorská hloupost? Nebo je tu za hlupáka divák, kterému tvůrci říkají "Seď a koukej na věci, které znáš, hlavně si pak kup všechny nové figurky a stavebnice Lego"?

Čo bolo, to nebolo


Víte, jak končila Epizoda VI? A viděli jste ji vůbec? Jestli ne, je to jedno. Sedmička závěr staré trilogie úplně ignoruje. Okej, máme tu kosmetický rebranding: z Impéria je První řád, z Aliance je Odboj. Jinak se nezměnilo nic. Je zmiňována jakási Republika, o které víme jen to, že ji jeden z vedoucích nácíčků nenávidí. Jinak se do děje nijak nepromítne a věci si nadále šlapou, jako kdyby Bitva u Endoru nikdy neproběhla. Člověk se pak nediví, že Leia se ve své generálské roli tváří jako odevzdaná mamina - koho by taky bavilo se tři epizody s něčím pachtit, aby to pak v důsledku nebylo k ničemu.

Téma filmu? Hledáme Luka Skywalkera. Ten se poučil od svých mistrů Yody a Obi-Wana: když se ti nepovede žák, dá se na temnou stranu a začne dělat bordel, vem dráhu a nech vesmír, ať si to nějak vyřeší. No a protože scénaristi tušili, že hledáním Luka ty dvě a čtvrt hodiny nezaplácnou, vzali Hvězdu smrti, nafoukli ji na desetinásobek a nechali ji ničit planety paralelně.

Sakra, tenhle film se ani nesnaží předstírat, že se bude dít něco nového!

Nové postavy? Záporáci: zmiňovaný wannabe-Vader, ubrečený emo tragéd. Dobře, je to pořád lepší záporák, než ukecaný kuchyňský robot s těžkým astmatem, ale ne o moc. U Císaře Nejvyššího Vůdce musel zasáhnout nějaký šetřílek a koupit se slevou jednoho z digitálních skřetů Andyho Serkise z nepoužitých záběrů z Bitvy pěti armád. Tak moc nezapadá do ostatního SW vizuálu. Vedlejší postavy: zmiňovaný fanatický nácek a šéfka stormtrooperů ve fetiš nerez zbroji.
Klaďasové jsou o něco lepší. Jedna fajn holka, jejíž postava je ovšem zahalená do oparu ostentativního tajemství*, aby bylo v dalších epizodách co rozvíjet. Jeden sympatický frajírek, který ovšem dostane v celém filmu asi sedm minut. A jeden zběhlý stormtrooper, který má většinu času roli Oslíka ve Shrekovi, aby se před koncem hrozně nepřesvědčivě proměnil v hrdinu.

Mix téhle party a veteránů se snaží udržet tenhle SW recyklát v provozu. Naštěstí má k dispozici úchvatný vizuál, který vypadá mnohem víc jako Epizody IV - VI, než jako CGI orgie v prequelech. Grafická stránka je asi jediná věc, kterou můžu na sedmičce pochválit. A ocením i pár vyšperkovaných detailů, které laškovně pomrkávají na znalce starších dílů (jako zaměřovač na Falconu nebo operační panely v povstaleckém centru).

A nekonec


Na konci se Alianci Odboji povede nepřátelskou superzbraň zničit. R2-D2 se samou radostí probere z hibernace a prozradí, kde teda hledat toho Luka. Rey za ním doletí a následuje emocionální a duchovní vrchol celého filmu:

Rey: "Čau! Tebe taky najít, člověče. Na, tady máš svůj meč."
Luke: "E?"
Rey: "Meč, kámo. Tady, držím ho v ruce. Vem si ho, je tvůj!"
Luke: "Ehm."
Rey: "To se nedá. Rejžo, můžete kolem nás aspoň párkrát dramaticky zakroužit kamerou?"

Titulky.

A šlus. Nijaký konec zbytečného filmu, který byl natočený jen proto, aby nám znovu přehrával už ohrané scény a který je dopředu připravován jako série někým, kdo to neumí. V příštím díle uvidíte...
Je mi celkem jedno, co. Já touhle cestou nejdu. Vrátím se k příběhům Nové Republiky a zkusím zapomenout, že jsem tenhle mimořádně hloupý, nepovedený pokus o nový kurz Hvězdných válek kdy viděl.
Abramsi, jestli jsi mě novým Star Trekem naštval, tak teď už tě upřímně nenávidím. Kéž by tě už nenechali točit ani reklamu na křupky.


* Čekám, že vyjde najevo, že Rey je taky Solovic holka. Moje milá si zase myslí, že je to Lukova dcera. Tak až někdo uvidíte osmičku, devítku nebo co já vím desítku, dejte vědět, jak to dopadlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat