sobota 16. března 2013

Oranžový, nikoli modrý sjezd?

Krátké pozastavení nad některými stranicko sjezdovými paralelami.


Zdá se mi to, nebo se ČSSD rozhodla postupovat podle jakési hypotetické příručky "Jak na sjezdy v moderním Česku", kterou si už na podzim loňského roku úspěšně otestovala ODS? Nebo tam tenkrát měli socani nějaké agenty v terénu, kteří sbírali zkušenosti? Nebo jsou to prostě nějaké fyzikální zákony, určující sjezdy stran, které jsou technicky i morálně ve sračkách?

Společnými jmenovateli obou sjezdů jsou například:

1.  Na sjezd stranu přivede předseda, který má charisma na úrovni mokrého hadru a vyzařuje z něho pravé, nefalšované vůdcovství, asi jako z průměrného yorkshira (Nečas/Sobotka). Tentýž předseda je na sjezdu potvrzen jako nezpochybnitelný šéf - nervydrásající souboje toho klubka koťat pod ním, na které tento předseda nemá vůbec žádný vliv, jsou totiž zatím nerozhodné. A průměrný straník na sjezdu si i tak dokáže představit, jaký průser by asi představovala první dostupná alternativa (Kuba/Hašek), takže to raději nechá být.

2.  Sjezd je velmi pečlivě koncipován tak, aby nemohl ani vzdáleně rozladit úřadujícího českého prezidenta, který je samozřejmě nadstranický, ale tyhle ústavní žvásty stejně nikdo z vedení strany nečetl (Klaus/Zeman).

3.  Na sjezdu je okázale potopena tvář politika, který svou inteligencí, vystupováním a dosavadním morálním neznečištěním neuvěřitelně leze na nervy staré gardě (Pospíšil/Dientsbier). Fakt, že by tento politik mohl být jednou z posledních nadějí, jak straně přivést nové voliče, nekuřli členy, je ignorován.

4.  Jakýmsi trucovitým vztyčeným Kalouskem, pardon prostředníčkem, směrem k médiím a aktivní občanské společnosti je vyšperkovaný, mentálními zvratky nabitý projev nějakého naprosto vymaštěného papaláše (Blažek/Falbr). Tady si ovšem nejsem jistý, jestli je to opravdu vzkaz angažovaným občanům "Vy nám můžete", nebo prostě pokus o virál (ten s Blažkem jistý dopad měl, o tom žádná).

5.  Ačkoli to ve straně vře a i ze skrytých střetů občas dostříkne krev až do druhé řady, vnějším výstupem sjezdu je téměř liturgická jednota ("protože teď jsme na tom bledě a musíme ukázat, že táhneme za jeden provaz"/"protože jsme na nejlepší cestě vyhrát volby a nesmíme si to pokazit"). ČSSD má, pravda, momentálně tu výhodu, že je v opozici a nehrozí jí věci jako pád vlády, takže si tuhle PR jednotu nemusel její předseda kupovat mimořádně lukrativními trafikami pro pár zlobivých poslanců.


Na závěr jenom jedna technická: Ernesto Che Guevara byl vrah. Naprosto normální komunistická svině, jakých jsme měli (a dosud máme) sami dost. A klidně si mě připište k těm novinářským blbečkům.

Žádné komentáře:

Okomentovat