neděle 6. února 2022

Sedm dekád s Alžbětou

To vyprávění o školáčcích, jak chodí v průběhu desetiletí do třídy, ve které po celou tu dobu visí obraz Františka Josefa I., známe ze semináře k Cimrmanovu Lijavci asi všichni. A teď si vezměme, že tady Bětka už zvládla starýho Procházku strčit pohodlně do kapsy podvlíkaček. 70 let ve funkci! To je po dekádách zhruba takto:


Únor 1952. Umírá král Jiří VI. (to je ten, co ho v jednom z nejnudnějších filmů posledních dekád hraje Colin Firth a zkouší se odnaučit koktat). Jeho pětadvacetiletá dcera, toho času na zahraniční služebce, se dozvídá, že se právě stala královnou. Britským premiérem je po poválečné pauze opět Winston Churchil. V USA úřaduje Harry Truman, v Sovětském svazu Stalin. Východní Evropa je v rukou komunistů. Probíhá Korejská válka.
Náš prezident: morální nula, alkoholik a řitní alpinista Kremlu Gottwald

Únor 1962. Deset let na trůnu, aktuálně tři potomci. Parta kluků z Liverpoolu, nějací The Beatles, neuspěla v konkurzu na natočení desky, a chystá se místo toho prorazit v německém Hamburku. Kuba uzavírá obchodní dohody se SSSR. Jak americký prezident J. F. Kennedy tak sovětský kápo Chruščov zatím netuší, kolik s tímhle ostrovem budou mít ještě mrzení, a baví se soutěžením ve vystřelování lidí na oběžnou dráhu.
Náš prezident: "maso bude, vejce budou" Novotný

Únor 1972. Dvacet let na trůnu. Královnin nejstarší syn Charles studuje školu RAF Cranwell. V Praze dávají dohromady Vesnu Vulovič, která nedávno jako jediná přežila pád letadla z desetikilometrové výšky. Válka ve Vietnamu uvízla v mrtvém bodě. Americký prezident Richard Nixon se chystá setkat s Mao Ce-tungem a přepsat politickou mapu světa. Sovětský vůdce Brežněv je klidný, ten si nějakou spolupráci Číny a USA vůbec neumí představit. S drobným zpožděním proti Bětce usedá na trůn dánská královna Margaret II.
Náš prezident: po krátký čas symbol národní jednoty Svoboda

Únor 1982. Třicet let na trůnu. Charles si před půl rokem vzal jistou Dianu Spencer a Bětka očekává v příštích měsících vnuka a možného dalšího následníka trůnu. V Arpanetu (to je taková chytře vymyšlená decentralizovaná síť, za rok ji budou přejmenovávat na Internet) se finalizuje SMTP, protokol pro přenos elektronické pošty. Rusko a jeho satelity pořád řídí Brežněv, ale nevypadá to s ním moc dobře. Na střídačce už se rozcvičuje Jurij Andropov, který ještě netuší, že jeho vlastní trať taky nebude úplně maratonská. To na druhé straně Atlantiku to s R. Reaganem vypadá na jinačí váhu. Argentinci v jižním Atlantiku prudí kolem Falkland, no ale zaútočit na území Koruny by si snad nedovolili.
Náš prezident: zatím stále ještě jediný normalizační dement nevládnoucí češtinou na Hradě, Gustáv Husák

Únor 1992. Čtyřicet let na trůnu. Svět se změnil jako lusknutím prstů. Sovětský svaz čerstvě zanikl a mapa půlky světa se překresluje. A kdo ví, kde to překreslování skončí, teď zrovna se začíná trochu rozpadat Jugoslávie. A Boris Jelcin s Georgem Bushem nemají čas to řešit, zrovna v Camp Davidu oficiálně ukončují Studenou válku. No snad se tam ti jižani nějak dohodnou a neskončí to střílením. Maastrichtská úmluva přeměňuje Evropské hospodářské společenství na Evropskou Unii. Británie, která do EHS vstoupila před 19 lety, je samozřejmě u toho.
Náš prezident: aniž to momentálně tuší, poslední československý prezident Václav Havel

Únor 2002. Padesát let na trůnu. V EU se před měsícem začalo platit Eurem. V UK teda ne, takovéhle novoty je třeba nechat generaci dvě uzrát. Chvíle oddechu po Studené válce je pryč, začala válka s terorem. G. W. Bush není nejostřejší pastelka v americkém penálu, zato ten novej mladej v Rusku, nějakej Putin, ten vypadá, že se nezakecá. Mohl by případně vtáhnout Rusko do století Ovocného netopýra? Premiérem UK je Tony Blair a zdá se, že si vede celkem dobře.
Náš prezident: Václav Havel

Únor 2012. Šedesát let na trůnu. Eurozóna je v krizi. Vnuk William už je ženatý a lid se ptá, jestli by monarchie nemohla případně třiašedesátiletého Charlese prostě přeskočit. Británii řídí David Cameron. Snad zemi tímhle složitým obdobím provede a neudělá nějakou osudovou blbost. Prezidentem USA je Barack Obama. V Rusku formálně vládne Dmitrij Medveděv, ale nikdo tomu doopravdy nevěří.
Náš prezident: to je jedno, pojďme se k tomu omylu nevracet

Únor 2022. Sedmdesát let na trůnu. První jublieum bez manžela, vévoda Philip loni zemřel. Jako by to nestačilo, mladší Charlesův syn a jeho manželka teď vedou proti rodině guerillovou PR válku. Putin, který se v dlouhém vládnutí zřejmě zhlédl, vyhrožuje útokem na Ukrajinu. Británie je venku z EU a řízená premiérem, který si pečlivě buduje obraz idiota neschopného si zavázat tkaničky. Jeden se musí ptát, jestli to má ve skoro sto letech ještě zapotřebí. Ale služba vlasti je služba vlasti.
Náš prezident: morální nula, alkoholik a řitní alpinista Kremlu Zeman

Žádné komentáře:

Okomentovat